Du.

Luften är varm även fast klockan redan passerat kvällen. Solen håller på att gå ned bakom husen och gatorna är nästan tomma.
Du går framför mig, med din röda keps bak och fram. Din hud är solbränd och glädjen hörs på din röst. Bara idag har du flera gånger berättat för mig hur bra du tycker allt är, och varje gång fylls mina ögon med tårar. Inte för att jag är ledsen, utan för att jag är så himla rik. Rik på livet.
Du gör mig rik. Och att få se dig glad är ett kvitto på att jag lyckats med min uppgift.

Jag stannar upp där vi går & du vänder dig mot mig och ler. Där och då har jag hela livet framför mina ögon. Hela livet där den största delen är du. Du du du.

Fetma är en sjukdom och inget som ska förespråkas.

 
Jag är upprörd.
De senaste veckorna har mitt instagramflöde svämmat över med konton ägda av personer som kallar sig fettaktivister. Fettaktivister. 
Direkt taget från googel; Fettaktivism är en samhällsrörelse som strävar efter att förändra samhällets negativa syn på fetma.
Dessa människor förespråkar då kort och gott ett fetare samhälle. Ett samhälle där fetma ska ses som något normalt. Men sakta i backarna!! Fetma är inget som ska förespråkas eller positiviseras. Fetma är en SJUKDOM. Precis som att det finns människor som lider av hjärt-och kärlsjukdom eller anorexi, så finns det människor som lider av fetma. 
Fetma är, förutom en sjukdom, även den sjukdom som dödar flest människor per år i bl.a. USA. Där dör runt 800 människor PER DAG av fetma. Fetma dödar fler människor än vad svält gör. Men detta är ett något som världen mörklägger. Vi har gjort det till ett förbjudet samtalsämne. 
 
Alla dessa fettaktivister jag sett på instagram har varit av size större. Och då menar jag STÖRRE. Nu hävdar jag inte att alla fettaktivister lider av fetma, men hittills har de jag stött på synligt gjort det. Det är människor som hackar på oss som väljer att leva ett hälsosamt liv. Det är människor som svarar på kritik med "argument" som "Onödig kommentar, nu ska jag gå och äta lite chips".
Men, allt det här kopplar inte för mig. Att det ens existerar fettaktivister är för mig något helt nytt, så jag kan verkligen inte allt om ämnet, men av det lilla som jag läst, så verkar tanken bakom fettaktivism vara helt vrickad. 
För inte skulle vi väl gå och förespråka en sjukdom som  hjärt- och kärlsjukdom eller anorexi? "Hej, kan inte du gå och berömma personen med anorexi där borta? För vi behöver förespråka och ändra synen på sjukdomen till något jätte positivt!" Det finns inget att förespråka, för det finns inget positivt inom någon utav sjukdomarna. 
 
Jag tror att dessa fettaktivister (som jag stött på) är just fettaktivister av den enkla aledning att de vill försvara sig själva. De vill slippa ta strider om varför de inte gör något åt sin sjukdom. För alla kan göra något. Det handlar bara om att vilja göra det. 
 
Det finns tusentals barn som har stor ärftlighet till fetma. Så ni föräldrar som vet om att ni och era barn ligger i riskzonen, varför stjälper ni era barn istället för att hjälpa dem? Det är NI som ska lägga grunden till era barns framtid, så jag förstår inte hur ni tänker när ni förstör den grunden genom att strunta i att lära era barn om hälsa, om vad kroppen behöver och inte behöver för att den ska fungera så bra som möjligt. Utan istället bygga grunden på fredagsgodis och lördagssnacks. (Ännu en gång, säger såklart inte att alla föräldrar gör såhär.)
 
 
Men, det finns också de människor som förespråkar kroppsposivitet och det mina vänner är en helt annan femma. Dessa människor förespråkar att alla människor är lika mycket värda, oavsett kroppsform. Och det är något jag håller med om, till hundratusenprocent. Alla har rätten att se ut som de vill, det jag menar med mitt inlägg är att det aldrig är okej att förespråka en hälsorisk. En sjukdom. 
 
Kom ihåg att allt inte är svart eller vitt, man kan äta godis en tisdag och du kan träna två gånger en lördag, men inget av det behöver gå till en överdrift. Det gäller att hitta den där balansen. Precis som med allt annat i livet. 
Ta hand om era kroppar, den ska bära er för resten av era liv.
 
 
Källor; 
http://fetma.se/fetma-i-varlden-och-i-sverige/

Dålig vana

Dagarna fortsätter bara swisha förbi. Direkt när jag slutat igår plockade J upp mig och vi åkte in till Örebro. Behövde panikshoppa en bikini tills på lördag (skönt att ha några fler att byta med) och fyndade en för sextio ynka riksdaler på New Yorker. Rea alltså ♡ Passade på att strosa lite i andra affärer också innan vi åkte mot Kumla för att hälsa på svärmor en snabbis. En bätter måndag! 
 
Idag började jag inte förens klockan ett, så rev av ett pass med backintervaller imorse. Efter det blev det mysfrukost i soffan innan Wilma plockade upp mig och skolan kallade. Hade dock bara två lektioner, så det dröjde inte innan jag var hemma igen. Slängde ihop lite sen lunch/middag och nu sitter jag och väntar på J som tränar. Sedan får vi se vad kvällen har att erbjuda. Idol-mys med familjen lockar, så så får det nog bli. Borde ta tag i att börja packa lite smått också, men men. Skjuter på den ett tag till, haha.
Ville mest bara kika in och säga hej mellan varven. Hoppas allt är bra. Puss
 
Har inga bilder alls att bjuda på längre. Skapat en dålig vana och tycker det är för jobbigt att dra upp kameran även fast tillfälle efter tillfälle ges. Skärpning Amalia!!
 
 
 
 
Visa fler inlägg